U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
Het Bunzlau servies komt rechtstreeks vanaf de fabriek. Wij importeren het Bunzlau servies dus zelf. Regelmatig reizen mijn man en ik naar Polen af om rechtstreeks inkopen te doen bij de fabriek Ceramika Artystyczna in het plaatsje Boleslawiec. Er zitten geen importeurs kosten tussen. Hierdoor kunnen wij de prijzen van dit mooie Bunzlau servies prettig laag houden.
Wij zitten met onze prijzen 30 tot 40% onder de dealerprijs!
Als bijkomend voordeel door deze eigen import treft u bij Polska Blue naast de bekende Bunzlau decoren ook vele zeer mooie onbekende dessins aan. Hierdoor stelt u een eigen en uniek servies samen.
Bunzlau servies heeft een rijke historie waarvoor we terug moeten naar waar het allemaal begonnen is. In de toenmalige Duitse grensplaats Bunzlau (nu Boleslawiec). Door armoede in deze streek begonnen de mensen hier met het maken van Keramiek. Het maken van Bunzlau servies van aardewerk werd uiteindelijk verheven tot een volkskunst. Het Bunzlau servies bestond destijds uit kruiken en tafelgerei versierd met een reliëf. In dezelfde periode begon men te experimenteren met gekleurd glazuur, spons technieken en verschillende decoraties. Het Poolse servies uit Bunzlau was erg gewild en vond daardoor zijn weg door heel Europa en nu ook steeds populairder buiten Europa.
Bunzlau servies bestaat al sinds 1900. In het begin van de 20ste eeuw was het eerste decor de 'Pauwenoog'. Deze wordt nog steeds zo gemaakt. In de loop der jaren zijn er steeds meer decoren toegevoegd, nu zijn er meer dan 2000 motieven om uit te kiezen. Het Bunzlau servies is handgemaakt en met de hand gestempeld, geschilderd aardewerk, wordt gemaakt in Boleslawiec, dat is een klein dorpje in het zuid westen van Polen.
Zo'n 600 mensen zijn verantwoordelijk voor de gehele productie van het Bunzlau servies, 300 van hen werken op de afdeling decoratie. Met twee of drie meestal vrouwen, werken zij in kleine aparte ruimtes in de fabriek aan het decoreren Tegenwoordig wordt dit door ontwerpers en kunstenaars van de Academie voor de Fijne Kunst in Polen gedaan. Zij bepalen en ontwerpen de vele mooie Bunzlau motieven van het servies die met de hand (gestempeld of beschilderd) op het aardewerk worden aangebracht.
De kunstenaars gebruiken lood- en cadmiumvrije kleurstoffen en glazuren en brengen met behulp van natuurlijke sponsjes/stempeltjes de patronen en ontwerpen op het servies aan. Meer exclusieve ontwerpen worden met een penseel op het aardewerk geschilderd. Deze stukken zijn bekend en getekend als Unikat.
Het aardewerk is mat beige en is dan voor de eerste keer gebakken. Het gaat daarna naar de decoratieafdeling. Hier wordt alles beschilderd. De natuur is een een grote inspiratievorm, kijk maar naar de verschillende decors er is altijd wel een takje bloemetjes in te herkennen. Alles wordt met de hand gestempeld of beschilderd. Het ambachtelijke handwerk maakt ieder onderdeel uniek.
Als de verf droog is, wordt er een ecologische glazuurlaag op het Bunzlau servies aangebracht. Zo komen de karakteristieke tinten blauw, rood en groen tevoorschijn en krijgt het Bunzlau glans. De decoratie zit onder het glazuur en is dus heel goed beschermd tegen beschadigingen. Ook verkleuren of vervagen van het Bunzlau servies door bijvoorbeeld de invloed van zonlicht is uitgesloten.
Dan gaat het Bunzlau servies voor de tweede keer de oven in op 1250 graden Celsius. Hierdoor krijgt het Bunzlau servies de keramiek-status. Het servies is dus harder dan gewoon aardewerk (Steengoed). Het servies van Bunzlau kan dan ook in de oven, afwasmachine en in de magnetron. Het Bunzlau servies is gemakkelijk in gebruik, heeft een prachtige uitstraling en past in ieder interieur. Het Bunzlau servies is zo veelzijdig dat je ieder keer weer een een unieke en prachtige tafel creëert.